Supermarkeder øger kontrollen efter hestekød-skandale

Når en sulten forbruger sætter tænderne i en færdigret fra frost, må der ikke herske tvivl om, at varedeklarationen taler sandt. Derfor sætter supermarkederne nu ind med skærpet egenkontrol, efter at hestekøds-skandalen har rullet i Europa de seneste uger.

- Vi skal sikre, at der ikke er hestekød i produkter, som der ikke skal være hestekød i, siger Jesper Sølling, der er chefkonsulent i De Samvirkende Købmænd. De står bag kæder som Superbest og Rema1000.

- Helt konkret vil vi gennemgå de produkter i samtlige kæders sortiment, som er tilsvarende den lasagne, der har været i søgelyset, for at få et billede af, om vi har andre produkter, hvor der kan være samme problem, siger han.

Jesper Sølling deltog torsdag i mødet i Fødevarestyrelsen, hvor det blev diskuteret, hvordan både branchen og myndighederne fremover kan sikre forbrugerne mod svindel med råvarer.

Tiltagene er dog ikke en klippefast garanti for, at skandaler i fødevarebranchen fremover vil være fortid.

- Man kan aldrig være helt sikker, men jeg tror, at det her på mange måder vil sikre og genskabe forbrugertrygheden. Og det er dét, det handler om, siger Jesper Sølling.

Han møder opbakning hos Esben Egede Rasmussen, som er direktør i Fødevarestyrelsen.

- Jeg føler mig tryg ved, at vi gør alt, hvad vi kan. Men hvis der er nogle, der vil svindle, og de virkelig gør sig umage, så kan man ikke garantere, at de ikke vil lykkes med det. I hvert fald et stykke tid, siger han.

Hos Coop Danmark handler det særligt om at komme til bunds i svindlen for at undgå, at forbrugerne bliver ofre for endnu en skandale.

- Svindel er altid svært at komme til livs, for vil man snyde, så kan man snyde. Men vi kan ved fælles hjælp forsøge at dæmme op for alle de her hemmeligheder og komme til bunds i, hvor svindlen er opstået, siger kvalitetschef Karin Frøidt.

Ud over at teste produkterne, vil branchen gennemgå egenkontrollen kritisk og se leverandør-erklæringer efter i sømmene for at sikre, at der ikke sker svindel med råvarerne.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip