Tænketank: Godt Grønlandsforslag, DF

Det er god idé at oprette et dansk statsligt selskab, der skal gå ind i grønlandsk minedrift og høste nogle af de rigdomme, som gemmer sig i den grønlandske undergrund.

Det er holdningen hos tænketanken Cevea, efter at Dansk Folkeparti har foreslået et nyt statsligt selskab a la Dong, som sammen med pensionskasser og store virksomheder skal finansiere den forestående råstofudvinding i Grønland.

- Vi mener, at Danmark kan spille en konstruktiv rolle og hjælpe Grønland til at udvinde råstofferne. Og vi mener sådan set, at Danmark har et ansvar for at spille en rolle, siger Ceveas analysechef, Jens Jonatan Steen, til Ritzau.

Meldingen falder i forbindelse med den såkaldte storskalalov, som giver store udenlandske selskaber lov til at ansætte eksempelvis kinesiske minearbejdere under dårligere arbejdsforhold, end grønlænderne er sikret med deres overenskomst.

Den danske regering støtter storskalaloven, men Politiken skriver mandag, at et politisk flertal uden om regeringen bakker op om Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahls, forslag om et "Dong 2".

Ceveas Jens Jonatan Steen mener, at et dansk offentligt engagement i minedriften kan give solide afkast og understøtte danske pensionsopsparinger og økonomi. Men også Grønland vil få gavn af det, fastslår han:

- Danmarks tilstedeværelse i tæt samarbejde med Grønland vil sikre imod nogle af de ting, som vi kunne frygte. Såsom billig kinesisk arbejdskraft. Derfor er Dansk Folkepartis forslag fornuftigt.

Desuden strider storskalaloven i sin nuværende form sandsynligvis mod internationale LO-konventioner, siger Jens Jonatan Steen, men understreger, at grønlænderne står med det sidste ord, når der skal hyres selskaber til minedriften.

- Men fordi Danmark har så lang tradition for samarbejde med Grønland og en unik indsigt i, hvad der er foregået i Grønland, så er det helt naturligt, at vi er en del af så store forandringer i landet, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip