Toprepublikaner: Vi er klar til budgetaftale

Eric Cantor, republikansk flertalsleder i Repræsentanternes Hus, forventer en snarlig afstemning om USA's budgetter - og han regner med at kunne samle nok stemmer bag forslaget.

Det skal forhindre, at amerikanerne ramler ud over den såkaldte "fiscal cliff" - den økonomiske afgrund - som er en farlig cocktail af massive offentlige besparelser og skattestigninger for 600 milliarder dollar, der træder i kraft ved årsskiftet.

Det svarer til omkring 3500 milliarder kroner, og så hård en medfart kan ifølge økonomiske analytikere betyde, at USA havner i recession og måske trækker andre dele af verden med sig.

Republikanernes forslag vil indeholde skattestigninger for amerikanere med indkomster over én million dollar, hvilket svarer til mere end 5,6 millioner kroner. Andre skatteydere går til gengæld fri, lyder det.

Afstemningen i Repræsentanternes Hus, hvor Republikanerne har flertallet, ventes torsdag ifølge Eric Cantor.

Washington Post skriver, at Cantor i den senere tid har spillet en rolle som loyal løjtnant og højre hånd for John Boehner, den republikanske formand for Repræsentanternes Hus.

Det er Boehner, som har anført den republikanske lejr i forhandlingerne med præsident Obama.

De forsøger at indgå en aftale, der sætter automatikken i "the fiscal cliff" ud af kraft og skaffer indtægter på en måde, som begge partier kan enes om.

Boehner har været de riges fortaler, men han er nu tilsyneladende og trods intern republikansk skepsis gået med til at lade skatten stige for amerikanere, der har en indtægt på en million dollar eller mere.

Obamas seneste forslag vil løfte skatteindtægterne med 1200 milliarder dollar og øge skatteprocenten for husholdninger med indkomster på over 400.000 dollar, hvilket svarer til knap 2,3 millioner kroner.

Men det fejede Republikanerne af bordet mandag.

Tidligere har Obama også insisteret på at sætte skatterne op for indkomster på over 250.000 dollar.

/ritzau/Reuters

 

 

Dagens Gossip