UCI sår tvivl om dopingbeviser mod Armstrong

Lance Armstrong kan være fældet på "ukorrekte og ikke fuldstændige vidneudsagn", "overdrevet sprogbrug" og en "tvivlsom grad af uafhængighed".

Det er lidt overraskende den internationale cykelunion (UCI), som sår tvivl om de beviser, der har dannet grundlag for, at Armstrong har fået livsvarig karantæne fra cykelsporten og er blevet frataget sine syv Tour de France-titler.

UCI stadfæstede mandag den afgørelse, som det amerikanske antidopingagentur (Usada) kom med i august, der lød på nøjagtig samme straf.

Men i begrundelsen for UCI's afgørelse er der kritik af, at Usadas 1000 sider lange rapport bygger på "animeret og overdrevet sprogbrug", "ukorrekte og ikke fuldstændige vidneudsagn".

UCI forholder sig også skeptisk til, hvorvidt Usada har en tilstrækkelig "grad af uafhængighed" til at komme med en disciplinærstraf.

- Det ville have været bedre, hvis de beviser, Usada havde indsamlet, var blevet vurderet af et neutralt organ eller en neutral person, som ikke har været med til at samle beviser og anklage den sigtede.

- Det ville have forhindret både kritikken af, at der var en heksejagt i gang mod Mr. Armstrong, og at UCI stod midt i en interessekonflikt, lyder det fra UCI.

UCI har trods kritikken valgt ikke at anke Usadas afgørelse til den internationale sportsdomstol (CAS), men opfordrer ihærdigt det internationale antidopingagentur (Wada) til at anke sagen.

- Det er Wadas rolle og ansvar at appellere til CAS for at sikre, at reglerne er overholdt, og at alle atleter bliver behandlet lige, skriver UCI.

I Wadas regelsæt er der en forældelsesfrist på otte år, som UCI mener, Usada har ignoreret i Armstrong-sagen. Fristen ville normalt have betydet, at Armstrong kun kunne blive straffet for forseelser begået efter 2004.

Armstrong er blevet frataget alle resultater siden 1. august 1998, heriblandt Tour-sejrene fra 1999 til og med 2005.

Usada ryster på hovedet over UCI's kritik og håber ikke, det ender med en anke fra Wada.

- UCI forsøger simpelthen at fjerne opmærksomheden fra sine egne fejl i hele den triste saga, og dem som elsker cykelsporten bør ikke tillade, at det sker.

- Vores rapport var ligetil og endte med en naturlig og logisk konklusion baseret på en simpel gennemgang af beviserne, siger Usadas chef, Travis Tygart, til den engelske avis The Guardian.

 

 

Dagens Gossip