USA og Rusland enig om en Syrien-tekst

USA og Rusland er blevet enige om et udkast til en FN-resolution om Syriens kemiske våben, siger den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, ifølge Reuters.

Dermed kan FN's Sikkerhedsråd mødes natten til fredag for at se på FN-resolutionen.

Den første drøftelse af udkastet blandt Sikkerhedsrådets 15 medlemmer finder sted bag lukkede døre og indledes i New York klokken to natten til fredag dansk tid, meddeler den franske FN-mission på Twitter.

Resolutionen indeholder ingen hurtig handling over for det angreb med kemiske våben, som Assad-styret begik mod civile i en forstad til Damaskus for en måned siden. Den skal sørge for, at Syrien lever op til løftet om at skille sig af med sine kemiske våben.

USA's udenrigsminister, John Kerry, siger samtidig, at konfliktens parter bør arbejde hastigt frem mod en politisk løsning - ellers risikerer landet at blive fuldstændigt ødelagt indefra.

Både fra russisk og amerikansk side forlød det tidligere torsdag, at de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet var meget tæt på at nå til enighed om en resolution.

Det er endnu uvist, hvornår Sikkerhedsrådet i givet fald skal stemme om resolutionen. Men hvis resolutionen bliver vedtaget, er det første gang, at rådet kan nå til enighed om handling i Syrien.

Udenrigsministrene for vetomagterne USA, Rusland, Kina, Frankrig og Storbritannien har forhandlet om teksten i over en uge og mødtes onsdag med FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

Over en frokost i FN-hovedkvarteret i New York drøftede parterne, hvordan verdensorganisationen kan sikre, at det syriske Assad-styre lever op til sit løfte om at aflevere sine kemiske våben, så de kan blive destrueret.

Sikkerhedsrådet har været splittet i Syrien-spørgsmålet, da præsident Bashar al-Assads nære allierede, Rusland, sammen med Kina flere gange har nedlagt veto mod resolutioner, der havde til formål at udøve pres på Syrien for at stoppe borgerkrigen.

De tre vestlige vetolande har krævet, at den nye resolution indeholder trusler om konsekvenser i tilfælde af, at Syrien ikke lever op til løfterne om at droppe de kemiske våben.

Kina og Rusland har hidtil sagt nej til den slags sanktioner i henhold til FN-charterets kapitel VII.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip