Venner dømmes for Jyllands-Posten terrorplan

Når klokken slår 10 torsdag på den anden side af Atlanten sættes det første punktum i sagen om to barndomsvenner, der i 2008 og 2009 planlagde et terrorangreb på Jyllands-Posten i Aarhus.

Retten i Chicago udmåler klokken 17 dansk tid straffen til den 52-årige canadisk-pakistanske forretningsmand Tahawwur Hussein Rana og en uge senere til den 51-årige amerikansk-pakistanske læge David Coleman Headley.

Rana risikerer op til 30 års fængsel, Headley fængsel på livstid.

De forventede hårde straffe til Headley og Rana vil dog ikke i nævneværdig grad afskrække terrorister fra at slå til mod Danmark og Jyllandsposten i fremtiden, vurderer terrorforsker Magnus Ranstorp fra den svenske Försvarshögskolan.

- Enhver dom og straf i en retssag om terror vil have en afskrækkende effekt på dem, der er i gang med at planlægge. Men for de fleste er ønsket om at hævne sig på Danmark større end en strafudmåling kan opveje, siger han.

I det store billede er Rana og Headley ifølge den svenske terrorforsker "små fisk".

- Rana og Headley er fodsoldater, der kan undværes, så straffen kommer ikke til at udløse en gnist, der siger: Lad os gå efter Danmark. Straffen er bare surt show for de to fyre, selvom Danmark er et værdifuldt mål.

Rana er fundet skyldig i at yde støtte til Headley, der skulle udføre planlægningen af angrebet mod Jyllands-Posten, som straf for avisens Muhammed-tegninger fra 2005.

Pågribelsen af Rana og Headley i oktober 2009 var første gang, der blev afsløret planer om at slå til direkte mod Jyllands-Posten.

Anden gang var i december 2010. Fire mænd - tre af dem fra Sverige - anholdes, fordi PET mener, de har til hensigt at dræbe løs i bladhuset på Rådhuspladsen i København, hvor blandt andet Jyllands-Posten holder til.

- De to sager viser, hvor alvorlig terrortruslen mod Danmark er. Den blinker rødt hele tiden, siger Magnus Ranstorp.

Rana blev fældet af Headley, der valgte at vidne mod sin barndomsven. Det skete for at undgå anklagemyndighedens krav om dødsstraf eller udlevering til retsforfølgelse i Indien, Pakistan eller Danmark.

Headley har allerede indrømmet terrorplaner mod Jyllands-Posten og medvirken til det blodige terrorangreb på den indiske millionby Mumbai i 2008.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip