Vrede studerende: Reform er en spareøvelse

Der er kog under forhandlingsgryderne frem til onsdag, hvor undervisningsminister Morten Østergaard (R) skal præsentere en SU-reform.

Reformen skal få de studerende hurtigere igennem uddannelsessystemet. Samtidig skal der spares to mia. kroner på SU'en.

Pengene skal blandt andet hentes ved at skære studerende i SU, hvis de bliver mere end et halvt år forsinket i deres studier. Desuden skal der kun være seks års SU til studerende, der begynder at læse senest to år efter endt ungdomsuddannelse.

Udspillet vækker harme hos de studerende, som mener, at reformen skal finansiere sænkelse af selskabsskatten. Det fortæller Jacob Ruggaard- formand for Danske Studerendes Fællesråd.

- Vi havde fået at vide, at det var en "hurtigere igennem- reform", men det har vist sig at være en spareøvelse. Den vil spare lidt over 12 procent på SU - budgettet for at give pengene til erhvervslivet, siger han til Nyhedsbureauet Newspaq.

Hos Danske Studerendes Fællesråd mener man, at reformen vil få en social slagside i forhold til børn af ufaglærte.

- Der er mere brug for pengene i de fattige familier, der prøver at få deres børn gennem ungdomsuddannelserne, hvor det rent faktisk muliggør, at de tager en uddannelse. Reformen rammer socialt skævt. Det bliver en økonomisk risiko at tage en uddannelse, og den risiko vil børn af ufaglærte have svært ved at tage, siger Jacob Ruggaard.

I stedet foreslår Danske Studerendes Fællesråd, at politikerne finder besparelserne ved at rydde op i de administrative barrierer, som står i vejen for, at de studerende kan blive hurtigere færdige på uddannelserne. Blandt andet skal meritbehandlingstiden gøres så kort som mulig, og vejledningen skal gøres mere effektiv, så de studerende bliver mere sikre, når de skal vælge studie og ikke skifter uddannelse flere gange.

- Det er folk, der gerne vil være færdige og gerne vil ud på arbejdsmarkedet. Så bliver man ikke motiveret af at få færre penge, så bliver man motiveret af at få bedre mulighed for at gennemføre, og det var den reform vi havde håbet på, at kunne lave sammen med Morten Østergaard.. I stedet har han givet sig selv en bunden opgave om at barbere massivt ned på SU-systemet, siger Ruggaard.

 

 

Dagens Gossip