22.000 færre i job sidste år

Det står sløjt til med dansk økonomi - der er ikke nok blus under kedlerne til at holde beskæftigelsen oppe. I 2012 faldt beskæftigelsen for de 15-64-årige med 22.000. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Tallene dækker over, at 10.000 heltidsstillinger og 12.000 deltidsstillinger er forsvundet. Det er primært i den private sektor, at beskæftigelsen er faldet. Alene i de sidste tre måneder af 2012 var der et fald i beskæftigelsen på 3000 - primært i den private sektor.

Økonom i LO, Mette Hørdum Larsen er ikke glad for udviklingen.

- Det er beklageligt at se, at beskæftigelsen er faldet igen og dermed afspejler, at der endnu ikke er tilstrækkelig fremgang i dansk økonomi til at skabe flere job, siger Mette Hørdum Larsen.

Også i den offentlige sektor forsvinder job, i fjerde kvartal var det 200.

- Det er også ærgerligt, at den offentlige beskæftigelse fortsætter med at falde, omend faldet i fjerde kvartal er det mindste fald i halvandet år, siger Mette Hørdum Larsen.

Det er den tidligere regeringens såkaldte genopretningspakke og sanktionerne overfor kommunerne, hvis de overskrider budgetterne, der har ført til faldet i den offentlige beskæftigelse.

- Hvis udviklingen i beskæftigelsen skal vendes er det altafgørende, at kommunerne realiserer de planlagte budgetter. Det i sig selv vil skabe op mod 13.000 nye job indenfor de kommende år, siger LO-økonomen.

Med faldet i beskæftigelsen i hele 2012 er den totale beskæftigelse blandt de 15-64 årige faldet til 72,6 procent mod 73,2 procent året før.

Tallene viser, at arbejdsmarkedet langt fra er i topform. Cheføkonom i Dansk Erhverv Bo Sandberg siger, at det sender mørke skyer ind over den økonomiske vækst.

- Faldende beskæftigelse betyder faldende produktion og indkomst samt øget jobusikkerhed.

- Alt dette begrænser privatforbruget yderligere, hvilket igen sender dystre skyer ind over det kommende nationalregnskab, der formentlig vil bekræfte at 2012 blev et år med negativ vækst, siger Bo Sandberg.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip