Ældre Sagen: Folk vil gerne hjælpe ældre

Det passer ikke, at folk ikke vil hjælpe deres gamle forældre. Det er også en myte, at der ikke bliver råd til ældreplejen i fremtiden, når andelen af gamle mennesker i befolkningen bliver betydeligt større end i dag.

Det siger Jens Højgaard, souschef i Ældre Sagen, i en kommentar til en meningsmåling, som Morgenavisen Jyllands-Posten offentliggør mandag.

Målingen blandt 963 mennesker over 17 år viser, at et stort flertal af befolkningen på 71 procent er imod at bruge mere tid end i dag på at passe ældre familiemedlemmer. Kun 22 procent er parat til hjælpe mere end nu.

- Man skal lægge mærke til, at folk svarer nej til at passe de gamle mere, end de gør i dag. Mange hjælper allerede meget. De følger deres gamle forældre til behandlinger og undersøgelser, køber ind for dem og hjælper dem i det hele taget, siger Jens Højgaard.

Men når der bliver tale om decideret pasning og pleje, så ser både de pårørende og de ældre selv det som en opgave for velfærdssamfundet, tilføjer han.

Ifølge sundhedsøkonom og professor Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet vil vi om 10 år have 30 procent flere ældre over 80 år.

Læs mere om synkebesvær / dysfagi her

Når politikere samtidig kræver nulvækst i offentlige udgifter, hænger samfundsøkonomien ikke længere sammen, påpeger han.

Men det anfægter Jens Højgaard. Ældre Sagen accepterer ikke præmissen om, at vi ikke har råd. Fremtidens ældre bliver anderledes end i dag, anfører han.

- For det første skal vi arbejde rigtig meget længere, når pensionsalderen hæves helt op til 70 år, og det bidrager til økonomien. For det andet får vi ældre, som har holdt sig i gang og er langt mere fysisk og mentalt friske, siger han.

Endelig har mange af fremtidens ældre sparet mere op i pension og kan derfor bedre klare sig. Det giver alt i alt nogle betydelige aflastninger af velfærdssamfundet, tilføjer Jens Højgaard.

 

Dagens Gossip