Afsættelse af Mursi er et demokratisk kup

Mohamed Mursis tid som præsident i Egypten sluttede onsdag aften, da han blev afsat af militæret, men det er forkert at sige, at Mursi blev offer for et kup udført af de væbnede styrker.

Det mener Henrik Thune, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institut (Nupi). Han betegner fjernelsen af Mursi som "et demokratisk kup".

- Det er en konsekvens af, at den demokratiske proces er løbet af sporet det seneste år. Og det er begge parters ansvar, siger Henrik Thune.

Han ser onsdagens dramatiske begivenhed som del af en igangværende revolution i Egypten, men understreger, at den ikke løser landets grundlæggende problemer.

Hverken USA, EU eller Storbritannien karakteriserer afsættelsen af Mursi, der nåede at få et år og tre dage på præsidentposten, som et militærkup.

USA er dog "dybt bekymret" over militærets beslutning om at afsætte Mursi, siger præsident Barack Obama. Han opfordrede i sin første kommentar onsdag aften til, at der så hurtigt som muligt bliver genindsat en civil regering.

I meddelelsen nævnes der ikke noget om militærkup. Såfremt USA konkluderer, at Mursi var udsat for et militærkup, må regeringen ifølge landets love indstille al hjælp til landet.

Den britiske regering opfordrer til ro og orden. Heller ikke i meddelelsen fra London tales der om et militærkup:

- Situationen er åbenbart farlig. Vi beder begge sider om at udvise tilbageholdenhed og undgå vold, siger udenrigsminister William Hague.

En dansk ekspert i egyptiske forhold, Jakob Skovgaard-Petersen, professor ved Institut for Tværkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet og forhenværende leder af Det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut i Kairo, mener, at militæret har begået en stor fejl.

- Det er stærkt bekymrende. I mine øjne er det et militærkup, selvom militæret ikke selv tager magten, men giver den til nogen. Den polarisering, der har været i Egypten, holder ikke op med det her, den bliver cementeret, siger han til Ritzau.

/ritzau/NTB

 

 

Dagens Gossip