EU-eksperter forventer ingen tysk revolution

Selv om en lang række politiske forhandlinger i EU de sidste mange måneder har ligget stille af hensyn til det tyske valg, skal man ifølge et par eksperter i Bruxelles ikke vente en helt ny kurs, nu valget er overstået.

- Det er klart, valget vil få betydning for, hvordan eurokrisen bliver håndteret. Men vi skal ikke vente noget revolutionært.

- Jeg forventer for eksempel ikke, at en ny koalitionsregering har en markant ny holdning til, at lande skal holde finanspolitikken på dydens smalle sti.

- Men vi vil se, at ting kommer i bevægelse igen, siger Janis Emmanouilidis fra tænketanken European Policy Center.

Emmanouilidis og hans kollega Fabian Zuleeg regner ikke med, at den genvalgte forbundskansler, Angela Merkel, pludselig vil opgive sin hidtidige modstand mod for eksempel at lade eurolande optage fælles gæld.

Men de venter blandt andet, at der igen kan komme gang i forhandlingerne om at færdiggøre en europæisk bankunion og i 11 EU-landes forsøg på at indføre en ny skat på finansielle transaktioner.

Selv om de to tyske tænketankseksperter i Bruxelles forventer, at SPD vil forsøge at vinde udenrigsministerposten og dermed også vil kræve indflydelse på tysk EU-politik, ser de dog stadig Merkel som den dominerende tyske stemme i EU.

- Jeg tror, at eurokrisen stadig vil være Merkels ejendom.

- Jeg kan ikke forestille mig, at Merkel vil slippe kontrollen over, hvad der foregår i Bruxelles, siger Fabian Zuleeg.

Til gengæld vil det, at SPD nok kommer i regering, kunne rette op på, at de to store i europæisk politik - Tyskland og Frankrig med den socialistiske præsident François Hollande - har gået i utakt.

- Det sidste års tid har hverken Paris eller Berlin været stemt for at indgå et stort kompromis. Vi ved ikke, hvordan sådan et kan komme til at se ud. Men motivationen vil helt klart være der nu, siger Janis Emmanouilidis.

/ritzau/

 

Dagens Gossip