EU vil afsløre landmænds støtte på nettet

25/09/2012 19:05

Newspaq

Nyheder
Gad vide, hvor mange støttekroner landmand Jensen egentlig får fra EU? Det spørgsmål vil EU-Kommissionen fremover gøre det muligt at få svar på med nogle få klik på internettet. Kommissionen foreslår nemlig, at det skal være muligt for europæerne at gå ind på nettet og finde ud af, hvor meget de forskellige landmænd modtager i støtte fra unionen. Forslaget lægger op til, at både landmændenes navne, postnumre og kommuner skal offentliggøres på en hjemmeside sammen med informationer om, hvor stor en pose penge de årligt modtager fra EU - og hvorfor pengene er blevet tildelt. - Vi skal gøre det fuldstændig gennemsigtigt, for vi har at gøre med skattebetalernes penge, så gennemsigtighed er fuldstændig nødvendigt, siger landbrugskommissær Dacian Ciolos ved fremlæggelsen af forslaget. Det er ikke første gang, EU's borgere har haft mulighed for at følge med i landmændenes støtte. Men i november 2010 satte en retssag ved EU-Domstolen en stopper for ordningen. EU-Domstolen gav en gruppe tyske landmænd ret i, at åbenheden overskred deres ret til privatliv. Dermed har det de sidste to år kun været firmaer og organisationer, der har fået deres støtte offentliggjort. Når EU-Kommissionen alligevel fremsætter forslaget, er det, fordi man mener at have fundet en løsning på problematikken med landmændenes privatliv ved at undtage de landmænd, der får mindre end 7500 kroner årligt i støtte fra EU. - De vil stadig fremgå i systemet som modtagere af støtte, men deres navne vil ikke blive offentliggjort, forklarer kommissær Ciolos. Forslaget møder modstand rundt omkring i de europæiske landbrugsorganisationer, men i Danmark kan Landbrug & Fødevarer godt se idéen i, at landbrugsstøtten offentliggøres. - Som erhverv vil vi godt stå ved, at vi får de penge, siger Niels Lindberg Madsen, der er afdelingsleder i kontoret for erhvervspolitik og EU. Også fødevareminister Mette Gjerskov (S) hilser åbenheden velkommen. - Borgerne skal vide, hvad deres penge bliver brugt til, siger hun.

Mest læste i dag

Gad vide, hvor mange støttekroner landmand Jensen egentlig får fra EU?

Det spørgsmål vil EU-Kommissionen fremover gøre det muligt at få svar på med nogle få klik på internettet.

Kommissionen foreslår nemlig, at det skal være muligt for europæerne at gå ind på nettet og finde ud af, hvor meget de forskellige landmænd modtager i støtte fra unionen.

Forslaget lægger op til, at både landmændenes navne, postnumre og kommuner skal offentliggøres på en hjemmeside sammen med informationer om, hvor stor en pose penge de årligt modtager fra EU - og hvorfor pengene er blevet tildelt.

- Vi skal gøre det fuldstændig gennemsigtigt, for vi har at gøre med skattebetalernes penge, så gennemsigtighed er fuldstændig nødvendigt, siger landbrugskommissær Dacian Ciolos ved fremlæggelsen af forslaget.

Det er ikke første gang, EU's borgere har haft mulighed for at følge med i landmændenes støtte. Men i november 2010 satte en retssag ved EU-Domstolen en stopper for ordningen.

EU-Domstolen gav en gruppe tyske landmænd ret i, at åbenheden overskred deres ret til privatliv. Dermed har det de sidste to år kun været firmaer og organisationer, der har fået deres støtte offentliggjort.

Når EU-Kommissionen alligevel fremsætter forslaget, er det, fordi man mener at have fundet en løsning på problematikken med landmændenes privatliv ved at undtage de landmænd, der får mindre end 7500 kroner årligt i støtte fra EU.

- De vil stadig fremgå i systemet som modtagere af støtte, men deres navne vil ikke blive offentliggjort, forklarer kommissær Ciolos.

Forslaget møder modstand rundt omkring i de europæiske landbrugsorganisationer, men i Danmark kan Landbrug & Fødevarer godt se idéen i, at landbrugsstøtten offentliggøres.

- Som erhverv vil vi godt stå ved, at vi får de penge, siger Niels Lindberg Madsen, der er afdelingsleder i kontoret for erhvervspolitik og EU.

Også fødevareminister Mette Gjerskov (S) hilser åbenheden velkommen.

- Borgerne skal vide, hvad deres penge bliver brugt til, siger hun.