Fattigmandsselskaber kan koste kassen

Mens regeringen håber, at en ny type selskaber vil skabe mere vækst og iværksætteri, bliver selskabsformen mødt med en kold skulder fra flere sider.

Landets advokater forudser en lavine af fallerede selskaber, som det vil koste samfundet store summer at rydde op efter, og de opfordrer regeringen til at trække forslaget tilbage, indtil konsekvenserne er undersøgt, skriver Jyllands-Posten.

De såkaldte IVS-selskaber skal kunne stiftes for blot 1 krone, så også fattige idémagere kan føre deres forretningsdrømme ud i livet uden at sætte huset eller bilen på spil.

I dag skal de lægge 80.000 kroner til et anpartsselskab, og kapitalkravet kan være en barriere for iværksættere, mener regeringen.

Men selskabsformen vil tiltrække de forkerte, siger Peter Kofler, sekretariatschef i Ivækst, der er en privat erhvervsorganisation for selvstændige:

- Langt de fleste væksthistorier er drevet af mennesker, som er så stålsatte på at nå deres mål, at spørgsmålet, om de skal betale 1 krone eller 80.000 kroner for at oprette et selskab, ingenting betyder, siger han til Jyllands-Posten.

Dansk Iværksætterforening er også skeptisk over for fattigmandsselskaberne, der ifølge direktør Jakob Engel-Schmidt næppe kommer til at skabe nye vækstvirksomheder i Danmark.

Enkrone-selskaberne indgår som et lovforslag, som regeringen har sendt i høring. Høringsfristen udløb fredag, og bekymringen er særligt udtalt hos brancheforeningen Danske Advokater, som frygter mange konkurser.

- Det virker ikke i det nødvendige omfang gennemtænkt, og vi frygter, at det kommer til at gå galt, siger Ole Borch, der er partner i advokatfirmaet Bech-Bruun og har deltaget i udarbejdelsen af høringssvaret for Danske Advokater.

Også Sø- og Handelsretten og Lønmodtagernes Garantifond forventer flere konkurser.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip