Flere tusind job på nyt vindmøllecenter

Et industri-eventyr har været flere år undervejs på Lindø - og nu skulle det være sikkert og vist, at det også bliver til noget. I sensommeren 2014 bliver det nemlig muligt at få testet verdens største havvindmøller på Lindø. Og det på et test-anlæg, som er helt unikt, skriver DR Fyn.

På længere sigt er der håb om, at et par tusinde arbejdspladser følger med.

Det er den erhvervsdrivende fond Lorc på Lindø, som efter flere års arbejde nu har fået både den tekniske del og finansieringen af et test-anlæg på plads. Lindoe Nacelle Testing (LNT) bliver Nordens største indendørs-anlæg til afprøvning af nye vindmøller.

270 millioner kroner kommer det til at koste, og pengene er kommet både fra det offentlige og fra private. 45 pct. er fra det offentlige, fra offentlige puljer som Green Labs DK, Fornyelsesfonden og Region Syddanmark - og fra blandt andre Syddansk Universitet, Force Technology, Vestas, Siemens og Dong. Og de sidste 35 millioner er fra AP Møllers Almenfond.

- Den testbænk bliver helt unik, fortæller Lorcs bestyrelsesformand, tidl. statsminister Poul Nyrup Rasmussen til DR Fyn.

- Den kan teste i alle ender og kanter, hvordan en havvindmølle vil opføre sig, når den bliver sat op langt ude på havet og skal stå i barsk blæsevejr de næste tyve år, fortæller Poul Nyrup Rasmussen. - Det giver et nyt opblomstringsstød til den danske vindmøllebranche, mener han.

- Hvis vi i sensommeren 2014 er ude af denne her elendige krise - og tyskerne og franskmændene begynder at efterspørge ordrer på det her - så kan vi i 3-4 år efter 2014 se omkring 2000 arbejdspladser komme til Lindø, mener Poul Nyrup Rasmussen.

- Og hvis vi ikke er ude af den krise?

- Så vil det tage noget længere tid, siger Lorcs bestyrelsesformand Poul Nyrup Rasmussen.

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen mener, at der er glædelige perspektiver i, at Lorcs testanlæg på Lindø nu endelig bliver til noget efter flere års forarbejde:

- Vi har herhjemme helt enestående kompetencer inden for hele det her energiområde. Og det giver mulighed for, at vi skaber vækst, at vi skaber viden - og at vi kan få skabt arbejdspladser, siger Annette Vilhelmsen til DR Fyn.

 

 

Dagens Gossip