Forsker: Snydedumt at tale krisen op

Statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) nytårstale er for pessimistisk, når det gælder udsigten for dansk økonomi. Dermed er regeringen selv med til at forværre krisen.

Det mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen.

Forskeren glæder sig over, at statsministeren slog en optimistisk kulturel tone an, når det gælder danskernes virkelyst og evne til omstilling bl.a. ved at drage paralleller til oliekrisen i 70'erne.

- Problemet er bare, at der er et kæmpe spænd mellem den optimisme, der er på det kulturelle område og så det dyste billede, der skabes af den økonomiske situation, siger Henning Jørgensen til Newspaq.

- Jo mere, hun kunne tale krisen lidt ned og få folk til at tro på fremtiden, jo mere vil hun gavne beskæftigelsen og sin egen regerings succes. Derfor er det snydedumt at blive ved med at tale om krisen, der kom udefra, siger han.

Arbejdsmarkedsforskeren efterlyser bl.a. en politisk strategi for, hvordan regeringen vil udnytte den optimisme og virketrang, som statsministeren mener, at danskerne er udstyret med til at skabe nye job.

- Spændingen bliver lidt for stor, bl.a. fordi talen ikke indeholder noget nyt om den problematik, som optager danskerne allermest nemlig arbejdsløsheden. Her fastholder man den gængse tyskervenlige politik, siger han.

Henning Jørgensen mener, at Helle Thorning-Schmidt taler krisen op bl.a. ved at sige, at Danmark har store problemer med konkurrenceevnen.

- Jeg er lodret uenig. Konkurrenceevnen er ikke vores største problem. Vi har i snart 20 år haft overskud på betalingsbalancen. Det går faktisk rigtig godt for de største danske virksomheder, siger forskeren.

Problemer er det lave danske forbrug, mener Henning Jørgensen.

- Danskere er blevet som nordjyderne. De har lim i lommerne. Når man ikke har tillid til fremtiden. Når man er blevet utryg, og ser udfaldstruede, der kan falde lige gennem det sociale system og stå uden noget som helst, så lader man pengene stå på lønkontoen i stedte for at bruge dem, siger han.

Her forsømte Helle Thorning-Schmidt en mulighed for at tale pengene op af danskernes lommer.

- Det, jeg efterlyser, er, at statsministeren havde brugt den kulturelle optimisme til at sige: Hallo, nu går det fremad. Derfor er der også grund til igen at bruge penge, siger han.

Nytårstalen har fra flere sider været kritiseret for være tyndere end postevand, når det gælder konkrete politiske initiativer, der skal bringe Danmark ud af krisen og flere i arbejde.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen er enig i, at udfaldstruede danskere ikke fik meget håb med talen.

- Der er ikke snak om nye vækstinitiativer eller en ny kickstart. På den anden side skal man huske, at det ikke er et lovkatalog, der lægges frem. Det er en tale til hele Danmark. Hun taler ikke som partiformand, men som statsminister, siger han.

 

 

Dagens Gossip