Godt 1000 børn straffet for kriminalitet

982 personer.

Så mange 14-årige blev straffet for kriminalitet i 2011, viser tal fra Danmarks Statistik.

Efter den kriminelle lavalder blev sat ned i juli 2010, er flere hundrede 14-årige altså blevet dømt for lovovertrædelser.

I alt blev der sidste år truffet 1275 strafferetslige afgørelser over personer, som var 14 år på gerningstidspunktet.

Og af disse blev personen fundet skyldig i 1091 tilfælde, hvilket svarer til 86 procent. Det var fordelt på 982 forskellige personer.

Især de 14-årige drenge blev taget af lovens lange arm, da to tredjedele af personerne er drenge. De blev blandt andet dømt for indbrud, røveri og hærværk, mens pigerne fik dom for tyveri og især butikstyveri.

Og især rapserier fra forretninger var også problemet for de 14-årige i 2010.

Efter seks måneder med den lavere aldersgrænse for kriminalitet viste en opgørelse fra Justitsministeriets Forskningsenhed, at 70 ud af 122 domme var for butikstyveri. På samme måneder blev der i alt givet 103 bøder.

Det var også den hyppigste straf året efter - i 2011. I 71 procent af tilfældene var straffen en skriftlig bødehilsen fra politiet, mens 18 procent fik en betinget dom - de skulle altså først i fængsel, hvis de blev dømt for ny kriminalitet.

Det var daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som kickstartede opgøret med den hidtidige kriminelle lavalder i sin tiltrædelsestale i april 2009.

Efter knap to år blev den kriminelle lavalder i marts i år sat op til 15 år igen, da man ikke mente, at det havde haft den afskrækkende effekt, som man håbede på.

/ritzau/