Kvinde holdt fanget i lighus i flere år

En kinesisk kvinde blev holdt indespærret i et tidligere lighus i tre år, efter at hun først var blevet straffet i en hård arbejdslejr, fordi hun havde klaget over, at hendes mand blev indespærret af myndighederne, skriver statslige medier i Beijing fredag.

Kvinden, hvis navn er Chen Qingxia, blev bevogtet af sanitetsarbejdere, der arbejdede i det nedlagte lighus i den nordvestlige provins Heilongjiang, skriver The Global Times.

Kvindens problemer begyndte i 2003, da hendes mand blev dømt til "genuddannelse gennem arbejde," fordi han forsøgt at flygte fra en karantæne i forbindelse med en Sars-epidemi.

Efter frigivelsen var han kvæstet flere steder, og hans mentale helbredstilstand var blevet stærkt forringet, hvilket fik Chen til at rejse til Beijing for at klage til højere instanser med henblik på at få sin mand behandlet.

Resultatet var, at hun blev indespærret 18 måneder i en genopdragelseslejr, hvilket er almindeligt for mindre lovovertrædelser. Efter udstået straf blev hun indespærret i det tidligere lighus.

- Hendes helbred var nu så medtaget, at hun måtte sidde i kørestol, og hun blev stadig dårligere, skriver The Global Times, som tilføjer, at kvindens mand senere blev indlagt på et psykiatrisk hospital med diagnosen skizofreni.

Kvinden er blevet lovet erstatning, og systemet med straf i arbejdslejre bliver i stigende grad kritiseret.

Ofre for systemet kan idømmes op til fire års fængsel af et politipanel - uden en egentlig retssag. Systemet går tilbage til tiden under Mao Zedong, hvor det også blev brugt til at lukke munden på kritikere af styret.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip