Lobby-overvågning udvandes med frivillighed

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten kritiserer, at et flertal i Folketinget efter få ugers forsøg har besluttet at droppe et lobbyregister, der skal sikre åbenhed om lobbyisters påvirkning af politikerne.

I stedet for registret indføres der en individuel ordning, hvor medlemmer, der vil aflevere oplysninger om lobbykontakter, selv kan gøre det.

Lobbyregistret var også baseret på frivillighed, men den nye ordning betyder, at det fremover helt og fuldt er det enkelte medlems eget ansvar, hvilke oplysninger der fremlægges.

Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht, har været en af de mest ivrige fortalere for et lobbyregister, og han mener, at beslutningen om at droppe Folketingets lobbyregister til fordel for en individuel ordning er den rigtige.

Lobbyregistret har nemlig ingen værdi i sin nuværende form, mener han:

- Jeg er glad for, at Folketingets præsidium har indset, at det lobbyregister, man har lavet, ikke virker, og at man i stedet giver mulighed for, at man som enkeltmedlem kan lave en mere grundig registrering.

- Det har jeg tænkt mig at gøre, og jeg vil opfordre alle folketingsmedlemmer, som måtte have lyst, til at gå med, siger Benny Engelbrecht, som understreger, at han udtaler sig som menigt medlem af Folketinget og ikke på regeringens vegne.

Helt konkret vil Benny Engelbrecht få placeret et link på sin medlemsside på Folketingets hjemmeside.

Ved at klikke på linket kan interesserede borgere og journalister komme videre til Benny Engelbrechts egen hjemmeside, hvor han har oprettet et "lobbyist register" over sine egne kontakter med virksomheder og organisationer.

Benny Engelbrecht håber fortsat, at det vil være muligt på sigt at lave et permanent lobbyregister, hvor det vil være obligatorisk for alle folketingsmedlemmer at oplyse om deres kontakter med lobbyister.

- Jeg er ikke så pessimistisk. OECD anbefaler, at man laver et register i medlemslandene. EU er relativt langt fremme, og det er USA også.

- Det er også værd at bemærke, at lobbyist organisationerne også selv ønsker åbenhed, så uanset hvad, så tror jeg, der kommer et lobbyistregister, siger Benny Engelbrecht.

/ritzau/