Ny metalformand vil give studieløn

En uddannelsesløn på godt 17.000 kroner om måneden - eller hvad der svarer til dagpenge - skal få faglærte arbejdere til at uddanne sig et par år ekstra.

Det foreslår den nyvalgte formand for Dansk Metal, Claus Jensen, over for Politiken.

- Mange familier har indrettet sig, så de kan holde til, at den ene af parterne kommer på understøttelse, så det vil være et realistisk niveau, siger Claus Jensen til avisen.

Han forestiller sig at opbygge en slags fonde med bidrag fra arbejdsgivere, lønmodtagere og staten, som for eksempel metalarbejdere kan trække på, hvis de skulle få lyst en længere uddannelse til maskinmester eller ingeniør, som der er hårdt brug for.

- Vi vil få en regulær mangel på højt uddannede teknikere i industrien. Det vil betyde, at der bliver flyttet job til udlandet, eller at der bliver et kæmpe lønpres fra dem, som har uddannelse, siger Jensen.

Den øvrige fagbevægelse deler analysen og er positiv over for forslaget.

- Vi har længe arbejdet for et dobbelt uddannelsesløft, hvor ufaglærte bliver faglærte, og faglærte rykker et trin op ad uddannelsesstigen.

- En af de største udfordringer er, hvad folk skal leve af, mens de tager uddannelse. Det er den finansiering, som Metals nye formand nu kommer med et forslag til at løse, siger LO-formand Harald Børsting.

En arbejdsmarkedsforsker deler analysen af, at svaret på globaliseringen er mere uddannelse.

- Der er allerede forsvundet meget industri fra Danmark, så der er en fælles interesse imellem arbejdsgivere, lønmodtagere og samfundet at bevare industriproduktion, siger centerleder Søren Kaj Andersen, Københavns Universitet.

 

Dagens Gossip