Obama dropper ferien - vil redde USA

Barack Obama får ikke meget tid sammen med familien i denne omgang. Den amerikanske præsident afkorter sin juleferie for at håndtere de besværlige forhandlinger for at undgå den såkaldte "fiscal cliff" - den økonomiske afgrund.

Mens uret tikker sig faretruende tæt på deadline for en løsning 1. januar er forhandlingerne med Kongressen endt i en hårdknude om blandt andet skattelettelser til de rigeste amerikanere.

Hvis ikke Republikanerne og Demokraterne bliver enige om en redning, vil en cocktail af store skattestigninger og drastiske nedskæringer automatisk vil blive sat i værk fra årsskiftet.

Obama forlod Washington fredag for at tage på juleferie i fødestaten Hawaii, mens en løsning langt fra var i sigte. Han opfordrede inden afrejsen sine kolleger til at tænke sig om, mens de holdt jul i familiens skød.

Han opfordrede også til, at der bliver fundet en nedtonet skatteaftale, men de rige bør stadig betale mere i skat, sagde han.

- Der er absolut ingen grund til at beskytte de velhavende fra skatteforhøjelser. Lad os i det mindste lige nu blive enige om, hvad vi allerede har været enige om, hed det i præsidentens appel.

Han henviste til, at begge partier vil undgå skattestigninger for over 90 procent af alle amerikanere, inklusive små virksomheder.

Når præsidenten vender hjem til Washington tidligt torsdag lokal tid vil fokus i første omgang være skarpt rettet mod at finde en løsning med Senatet.

Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, skal dog også godkende en aftale, og her har Republikanerne indtil videre ikke vist stor samarbejdsvilje.

Den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, John Boehner, har end ikke formået at skabe flertal for sin egen "Plan B" for at undgå afgrunden.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip