Planen for broer, jernbaner og veje er lagt

Først faldt finansieringen af en ny Storstrømsbro på plads, og så blev pengene til en motorvej mellem Herning og Holstebro fundet.

Og torsdag offentliggjorde transportminister Henrik Dam Kristensen (S) så en samlet trafikaftale med en samlet indsprøjtning på cirka 10 milliarder kroner til trafikale forbedringer.

- Jeg er glad for, at det nu er lykkedes at indgå en bred politisk aftale, som afslutter de seneste måneders forhandlinger i forligskredsen bag en grøn transportpolitik, siger Henrik Dam Kristensen i en pressemeddelelse.

Ud over Storstrømsbroen og den vestjyske motorvej indeholder aftalen en ny, brugerfinansieret fjordforbindelse ved Frederikssund, udbygning af Køge Bugt Motorvejen mellem Greve og Køge samt et nyt tilslutningsanlæg til det kommende sygehus i Odense.

- Vi sikrer hermed et markant løft til fremkommeligheden til glæde for ikke mindst pendlerne og erhvervslivet, siger han.

- Det glæder mig også, at vi med denne aftale skaber afklaring for borgere langs en række strækninger, hvor der er planlagt større vejprojekter.

Det gør vi dels ved at fastlægge linjeføringerne, dels ved at sikre, at der er penge til at overtage særligt berørte ejendomme langs de valgte linjeføringer, hvis kriterierne herfor er opfyldt, siger Dam Kristensen.

Aftalen er faldet på plads mellem regeringen, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Ud over de cirka 10 milliarder kroner, der er afsat gennem trafikforliget, har regeringen afsat mere end 27 milliarder kroner på at forbedre togtrafikken i Danmark over de kommende år.

Det skal ske ved elektrificering af jernbanenettet samt ved indførelse af den såkaldte timemodel mellem de store byer. Pengene hertil er fundet på en ændret beskatning af de selskaber, der henter olig og gas op fra Nordsøen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip