Regeringens psykiatri-udkast får hård medfart

Sundhedsministeren havde lagt op til en psykiatri i verdensklasse, men der er langt endnu. Sådan lyder vurderingen fra patienter og en række politiske partier, skriver Jyllands-Posten.

Efter mere end et års arbejde kom regeringens psykiatriudvalg tirsdag aften med et udkast på 53 forslag til, hvordan indsatsen for personer med psykisk sygdom tilrettelægges og gennemføres bedst muligt.

Flere af forslagene kredser om, at der skal være en bedre forebyggelse og tidlig opsporing af psykisk sygdom, at den psykisk syge i højere grad selv skal være med til at planlægge sit behandlingsforløb, og at de forskellige sektorer skal forbedre samarbejdet omkring psykisk syge.

Men det mest iøjnefaldende er, at udvalget ikke er kommet med konkrete forslag til, hvordan man får nedbragt medicineringen og anvendelsen af tvang inden for psykiatrien.

Sådan lyder vurderingen fra Knud Kristensen, landsformand i Sind.

- Vi havde foreslået, at man helt havde forbudt bæltefiksering. Det ville have været ambitiøst, hvis man havde turdet det, siger Knud Kristensen, som har siddet med i psykiatriudvalget.

Karl Bach Jensen har siddet med i udvalget for Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere (LAP), og han vil ikke kommentere de enkelte forslag, før rapporten er offentlig. Men alle ønsker er bestemt ikke opfyldt, lyder det.

- Jeg er bange for, at tendensen med en større og større ensretning af behandlingen inden for psykiatrien i form af retningslinjer og pakkeløsninger bestemt ikke bliver mindre, siger han til Jyllands-Posten.

Mens Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, er "rystet" over regeringens manglende ambitioner på området, er sundhedsordfører for regeringens støtteparti, Enhedslisten, Stine Brix mere positiv.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) siger til Jyllands-Posten, at hun ser frem til at læse de endelige anbefalinger.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip