Skat lemper regler for udlandsdanskere

Statsministerparret og andre med lignende familieforhold får lettere ved at undgå at betale skat i Danmark fremover.

Efter måneders heftig diskussion om særbehandling af statsministerens ægtefælle, Stephen Kinnock, og påstået justitsmord mod fotomodellen Camilla Vest, lægger Skat nu op til at lempe reglerne for, hvornår man bliver skattepligtig i Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Avisen er i besiddelse af et udkast til et såkaldt styresignal, som skal definere reglerne, efter at Vest i november sidste år blev frikendt for skattesvindel med Kinnocks afgørelse som en af præmisserne og senere fik Landsskatterettens ord for, at hun end ikke var skattepligtig.

Styresignalet lægger blandt andet op til, at det fremover vil være lovligt for udlandsdanskere med helårsbolig i Danmark at arbejde i op til 10 dage om året uden at blive skattepligtig.

Det beskriver også under hvilke omstændigheder, man må besvare for eksempel telefonopkald og mails.

Lempelsen er udløst af Camilla Vest-sagen, der ifølge Skat og Skatteministeriet brød med den hidtidige mere restriktive praksis, og det har været sendt i høring hos flere eksterne parter hen over sommerferien.

Skattepligtsreglerne har i årevis været beskyldt for at være uklare og uigennemskuelige, men selv om det nye styresignal er en forbedring, er det langt fra godt nok, lyder vurderingen fra en stribe skatteeksperter, som Jyllands-Posten har præsenteret udkastet for.

- Det er bedre end tidligere, men det flytter bare grænsen for usikkerheden. Folk kan heller ikke indrette sig efter disse regler, siger Aage Michelsen, der er skatteprofessor på Aarhus Universitet.

Skatteadvokat Torben Bagge supplerer:

- Det svarer til, at der stod i færdselsloven, at du skulle køre med behørig hastighed på motorvejen. Grænsen er meget uklar, og lander man på den forkerte side, kan man lynhurtigt blive involveret i en straffesag med alvorlige konsekvenser, siger han.

I stedet opfordrer eksperterne skatteminister Holger K. Nielsen (SF) til at iværksætte et udvalgsarbejde og derefter lave loven helt om.

/ritzau/

 

Dagens Gossip