Sonja Richter gør op med offerrollen

Fem år. Så længe er politikeren Merete Lynggaard indespærret alene i et bur i Jussi Adler Olsens berømte bog "Kvinden i Buret".

Men hvordan kan et menneske vide, hvad der skal til for at overleve så mange år uden at have kontakt til andre mennesker? Og hvordan kan man overleve uden at vide, om man nogensinde slipper ud igen?

Det var nogle af de spørgsmål, Sonja Richter stillede sig selv, da hun forberedte sig til rollen som Merete Lynggaard i filmatiseringen af romanen.

I filmen bliver hun kidnappet og holdt fanget, men trods sin frygt prøver hun at holde modet oppe.

- Det fascinerer mig, hvad det i sidste ende er, der er menneskets overlevelseskraft, siger Sonja Richter til Newspaq.

Den 39-årige skuespillerinde læste en del om isolationsfængsling og forskellige fangers beretninger, for at sætte sig ind i, hvad det kræver. Hendes konklusion: At kunne overleve noget, der er så grusomt, kræver, at man er et helt specielt menneske.

- Jeg tror, det er et karaktertræk. Om du har en positiv indstilling til livet, der kan fortælle dig, hvordan du skal fortsætte, siger Richter.

Hun lærte, at det vigtigste er, at man som indespærret stadig føler sig som en del af verden - blandt andet ved at remse op for sig selv hvem man er, hvor længe, man har siddet til fange og hvad dato det er.

- Det øjeblik, man giver slip på sin identitet og sin sammenhæng i verden udenfor, så begynder ens system at bryde ned. Og hvis man først mister herredømmet over det psykiske, så går det rigtig hurtigt med det fysiske, fortæller hun.

Den positive indstilling til livet ser Richter som en vigtig del af Merete Lynggaards personlighed, og det fascinerer hende.

- Hun kunne godt betegnes som et offer, men hun nægter at være det. Det, synes jeg, er en fantastisk historie at fortælle, siger Richter, der lærte meget af rollen.

- Jeg kan se, at de mennesker, der ikke stiller sig i den rolle, dem der nægter at være ofre, de har det bedre. De klarer sig bedre på alle måder, siger hun.

Det har også gjort hende bevidst om, hvordan hun selv håndterer det, hvis hun føler, at verden går imod hende. Derfor ser Sonja Richter sjældent sig selv som et offer.

- Man skal tage et ansvar, også selvom man skal kæmpe nogle kampe og livet kan være hårdt, siger Richter.

"Kvinden i Buret" får dansk premiere 3. oktober.

Newspaq

 

 

Dagens Gossip