Specialpædagoger ser vold som arbejdsrisiko

Vold og trusler er en del af arbejdet, og det har mange specialpædagoger vænnet sig til. Sådan lyder konklusionen på en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Arbejdsmedicinsk klinik i Herning. Det skriver magasinet Arbejdsmiljø.

Det er ansatte i ældreplejen, psykiatrien, specialskoler og i Kriminalforsorgen, der har svaret på, hvor ofte de udsættes for helt konkrete episoder med vold og trusler. Lige fra at blive truet med tæsk til at blive kaldt ubehagelige og nedværdigende ting.

Allerværst ser det ud blandt pædagoger og pædagogmedhjælpere på specialskolerne, hvor 75 procent svarer, at de inden for det seneste år er blevet slået på jobbet.

Men det tal er over dobbelt så højt som det, en anden undersøgelse viser.

Undersøgelsen "Arbejdsmiljø og Helbred 2012" fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser nemlig, at det kun er 37 procent af specialpædagogerne, der svarer, at de har været udsat for vold inden for det sidste år

Trods den markante forskel kommer det ikke bag på psykolog og ph.d.-studerende Charlotte Rasmussen fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning.

- Det er ikke overraskende, at tallene er højere, men det er overraskende, at de er så meget højere, siger hun til Magasinet Arbejdsmiljø og tilføjer:

- Man må formode, at der er nogle grænser, som flytter sig, når man er inden for et fag, hvor man oplever vold og trusler relativt hyppigt.

Lars Peter Andersen, der er psykolog og ph.d. samme sted, advarer om, at accepten af vold vil ramme den enkelte medarbejder på den lange bane.

- Der er langsigtede konsekvenser ved at blive udsat for vold og trusler. Der er signifikant højere hyppighed af stress, lavere vitalitet og dårligere helbred, ligesom der er øget risiko for at udvikle en depression og øget risiko for brug af psykofarmaka, siger han.

I projektet indgår 34 psykiatriske afdelinger, 35 arbejdspladser i ældreplejen, 19 specialskoler og hele Kriminalforsorgen.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip