Taxaerne forsvinder fra gaden

December er med snevejr, julefrokoster og familiebesøg højsæson for de danske taxaer, men der bliver færre og færre af dem.

De klassiske hyrevogne har nemlig mistet en stor del af deres indtægter fra offentlige kørselsopgaver, som transport af børn til specialundervisning eller ældre, der skal til genoptræning, til andre transportvirksomheder. Og det betyder, at flere af dem må parkere permanent.

- Vi kan se, at der bliver færre taxaer og specielt i de områder, hvor en stor del af incitamentet for at drive en taxaforretning er den offentlige kørsel. Der lukker taxavirksomhederne simpelthen, siger Trine Wollenberg, som er direktør for brancheforeningen Dansk Taxi Råd.

Hun advarer imod, at udviklingen betyder mangel på taxaer i især landområderne og de små og mellemstore provinsbyer.

- Når borgerne har brug for en taxa i weekenderne eller ved højtiderne, så er der ikke særligt mange til rådighed, konstaterer hun.

Problemet er, at de offentlige kørselsopgaver i stigende grad går til andre typer af vognmænd, som ikke driver taxavirksomhed. Dermed er de ikke underlagt de samme restriktioner som taxaerne, og har dermed ikke de samme omkostninger.

- Vi kan godt tåle konkurrence, og det har der altid været i vores erhverv. Men det skal ske på lige vilkår, siger Trine Wollenberg.

3F's Transportgruppe genkender problematikken og advarer samtidig imod, at taxaerne ikke er det eneste offer for udviklingen. Fagforbundet har således adskillige eksempler på vognmænd, der bryder loven og underbetaler deres chauffører.

- Det er der rigtig mange, der gør, og det er over hele landet. Jeg har omkring 50 verserende sager, som ligger hos Trafikstyrelsen, med vognmænd, som ikke kører efter overenskomsterne, siger forhandlingssekretær Allan Andersen.

Trafikstyrelsen oplyser, at der på nuværende tidspunkt ikke er eksempler på vognmænd, der har fået inddraget deres tilladelser på grund af underbetaling, men ifølge 3F er sagerne klokkeklare.

- Vi har set bud ned til 195 kroner i timen for kørsel og 75 kroner i timen for ventetid. For de penge skal der dækkes chaufførløn, bil, diesel, forsikringer, og der skal også gerne være et overskud til vognmanden. Det kan man altså ikke, siger forhandlingssekretæren.

Hos de regionale trafikselskaber, som i stigende grad har overtaget udbuddet af den offentlige kørsel fra kommunerne, medgiver man, at udviklingen har betydet færre taxaer på gaderne.

- Der er rigtigt, at der har været en nedgang i antallet af taxabevillinger, men der er også vokset mange andre vognmænd frem, som byder ind på det her område. Så vi oplever ikke, at vi ødelægger markedet. Vi er dybt afhængige af, at vi både har en velfungerende taxabranche, men også andre typer vognmænd, siger Thomas Kastrup-Larsen, formand for foreningen Trafikselskaberne.

Han understreger, at selskaberne kontrollerer, om vognmændene aflønner efter en gældende overenskomst, og at det bliver indberettet til Trafikstyrelsen, hvis der er tegn på uregelmæssigheder.

- I alle brancher vil der altid være brodne kar, og det er vigtigt, at vi skrider ind over for dem, siger Thomas Kastrup-Larsen.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip