Uddannelse for én milliard til ufaglærte

Ufaglærte danskere står forrest i køen, når partierne bag vækstplanen til efteråret skal fordele en milliard kroner til voksen- og efteruddannelse.

Sådan lyder udmeldingen fra Socialdemokraterne og SF.

- De ufaglærte er absolut første prioritet. Mange ufaglærte job er forsvundet ud af landet, og det vil fortsætte. Det handler om mange menneskers mulighed for at fortsætte på arbejdsmarked, siger arbejdsmarkedsodfører fra SF Eigil Andersen til Avisen.dk.

Socialdemokraterne er enige.

- Vi skal tage fat om de mest sårbare. Det er dem, der står med ufaglærte job og med risiko for at blive ledige. Samtidig har vi nogle mennesker, der skal løftes fra faglært niveau og videre op i uddannelsessystemet, siger uddannelsesordfører Troels Ravn (S) til Avisen.dk.

Ufaglærte danskere vil fortsat få svært ved at finde job, selv om den økonomiske krise klinger af.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil efterspørgslen på ufaglært arbejdskraft falde med knap 190.000 frem mod 2020.

Samtidig har østeuropæisk arbejdskraft allerede i dag bidt sig godt fast i især ufaglærte brancher - og tilstrømningen ventes at fortsætte.

Det forklarer lektor Søren Kaj Andersen, der er leder af arbejdsmarkedscentret Faos på Københavns Universitet.

- Vi risikerer en endnu mere akut situation end i dag. Det bliver en samfundsmæssig udfordring og et problem, som vi må forsøge at forholde os til, siger han til Avisen.dk.

De ekstra penge til efteruddannelse skal fordeles ud fra anbefalinger, som skal aftales mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.

Ifølge hovedforbundet LO, som repræsenterer over en million danske lønmodtagere, er det vigtigt at få gang i de såkaldte realkompetence-vurderinger, fordi mange ufaglærte har konkret erhvervserfaring, men mangler papir for at at bevise deres færdigheder.

- Det er en absolut nødvendighed. Vi kan se, at folk, der har været på plastvirksomheder som ufaglærte, kan laves om til plastmagere, siger forbundssekretær Ejner K. Holst til Avisen.dk.

 

 

Dagens Gossip