Zoolog: Der er en ny ulv ved Ringkøbing

Nordjylland har haft sin ulv - og nu ser det ud til, at endnu en har fundet vej til det jyske. Denne gang er det ved Lem nær Ringkøbing, at der er blevet set et ulvelignende dyr.

Zoolog ved Statens Naturhistoriske Museum Mogens Trolle har set billeder af den nye ulv, og han mener, at det meget vel kan være en ulv, som Alice Durinck og hendes mand har set og fotograferet 26. december.

- Nærbilledet af dyret er af væsentlig bedre kvalitet end ulvebillederne fra Thy, og det ligner meget en grå ulv, altså en slægtning til Thyulven, lyder Mogens Trolles vurdering.

At vi nu begynder at se ulve i dansk natur skyldes, at det ligger i de unge ulves natur at sprede sig. Når de bliver voksne, forlader de deres forældre for at finde et område, hvor de selv kan etablere et territorium.

- Nogle af disse ulve vandrer meget langt i deres søgen - helt op til over 1500 kilometer. Så den korte forklaring er, at unge ulve kommer til Danmark for at finde et godt sted at slå sig ned, der ikke er optaget af andre ulve i forvejen, siger Mogens Trolle til Ritzau.

De jyske ulve kommer fra Tyskland, hvor de indtil for et årti siden nærmest levede som vilde i grænseområdet mellem Tyskland og Polen.

- Men siden da er det gået stærkt. Ulvene har hastigt spredt sig vestpå i Tyskland og er kommet tættere og tættere på Danmark, siger Mogens Trolle.

I en radius af 85 kilometer fra Hamburg kender man til adskillige par og singler af ulve, og i sommeren 2012 registrerede man for første gang i 200 år en vild ulv i Slesvig-Holsten.

I løbet af blot to generationer har ulvene tilpasset sig et såkaldt åbent kulturlandskab og skiftet kronhjorte ud med rådyr som mad. Så tyske ulve kan sagtens klare sig i de danske landbrugslandskaber, hvor det vrimler med rådyr.

Mogens Trolle forventer dog ikke, at vi kommer til at se kobler af ulve i det danske landskab i nærmeste fremtid:

- I første omgang vil det primært være enlige unge ulve, der kommer til Danmark. Men hvis en han og en hun møder hinanden i Danmark eller slutter sig sammen tæt på grænsen og sammen søger nordpå, kan vi få vores første par herhjemme, siger han.

- Når de får unger, er der tale om et egentlig kobbel. Det vil ikke være ulvekobler, der vandrer herop, men efterhånden som flere individer kommer til Danmark, stiger chancen for, at de danner familie og dermed kobler, lyder det fra zoologen.

/ritzau/

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip